Wat is spouwmuurisolatie?

Vanaf het begin van de 20e eeuw werden steeds meer woningen en gebouwen voorzien van spouwmuren. Voordien hadden woningen een enkele muur en kon regen door de muur naar binnen slaan. Vele woningen hadden dan ook veel last van vochtproblemen. Met spouwmuren werd dit probleem opgelost. Een spouwmuur bestaat immers uit een binnen- en buitenmuur met daartussen de spouw. Vanaf de jaren 70 ontstond de noodzaak aan energiebesparing en het isoleren van de spouw was daar een zeer efficiënte oplossing voor.

Hoe gaat spouwmuurisolatie in zijn werk?

Bij nieuwbouwwoningen worden spouwmuren standaard al geïsoleerd. Hiervoor kunnen dan ook gemakkelijk isolatieplaten of minerale dekens gebruikt worden. Oudere woningen die nog niet van spouwmuurisolatie zijn voorzien kunnen achteraf ook voorzien worden van isolatie. Isolatieplaten of dekens zijn niet geschikt, want dan zou je de muur moet afbreken. Als alternatief kan er in de spouw parels, vlokken of schuim ingespoten worden. Welk isolatiemateriaal er gebruikt kan worden hangt af van de breedte van de spouw en hoe groot de voegen zijn. In de voegen worden namelijk gaten geboord waardoor het isolatiemateriaal doorheen geblazen wordt. Sommige isolatiematerialen hebben een grotere boorgat nodig dan andere materialen.

Welke spouwmuurisoaltie?

Er zijn verschillende isolatiematerialen die je voor de spouwmuur kunt gebruiken:

EPS-parels

EPS-parels zijn korrels van polystyreen, ook wel piepschuim genoemd. Het grote voordeel van EPS is dat ze een zeer hoge isolatiewaarde hebben. Ook is EPS het meest milieuvriendelijke isolatiemateriaal. Een nadeel kan zijn dat het niet goed alle kieren en nissen kan afsluiten. Lees meer over EPS parels op de website van isolatiewerken-jk.be

Glaswol

Bij het na-isoleren met glaswol wordt er gebruik gemaakt van glaswolvlokken. Glaswol isoleert uitstekend en kan goed de nissen afsluiten. Daarnaast is glaswol ook relatief goedkoop. Bijkomstig voordeel is dat glaswol ook brandveilig is.

Purschuim

Purschuim is het meest flexibele isolatiemateriaal voor spouwmuren. Doordat het vloeibaar wordt aangebracht kan het elke nis en kier goed afsluiten. Purschuim heeft ook een hoge isolatiewaarde, maar is beduidend minder goed voor het milieu. Bij het aanbrengen komen namelijk schadelijke stoffen vrij en het is niet recyclebaar.

Copyright © 2017 Biofill. Alle Rechten Voorbehouden